Een populair Hongaars gerecht is de gevulde paprika. Omdat veel Nederlanders en Vlamingen het traditionele Hongaarse recept wat flauw van smaak vinden geven wij een pittige variant. Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediƫnten:500 gram gehakt, een ui, een handje rijst, 8 gele (punt)paprika's, 500 gram tomaten, tomatensaus (blik of karton), paprikapoeder, zout, peper, basilicum,vegeta, ketchup, suiker, chilisaus
Snij de ui fijn en kook de rijst gaar. Meng het gehakt met de ui en de gekookte rijst en voeg er een eetlepel (Hongaarse) paprikapoeder, een eetlepel vegeta, een halve eetlepel basilicum en peper en zout naar smaak aan toe. Bepaal zelf of het gehakt voldoende gekruid is.
Gebruik indien mogelijk gele puntpaprika's (van de Marokkaanse, Turkse groenteboer of de Toko). Wanneer dit niet mogelijk is gebruik dan kleine ronde rode of gele paprika's. Snijd de kop eraf en haal de zaadlijsten eruit. Vul de kleine paprika's met het gehakt. Leg de gevulde paprika's in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 220 graden.
Snij de tomaten in vieren en verwarm ze in een pan met de tomatensaus voeg, zout, peper, tomatenketchup en basilicum toe en maakt de saus met chilisaus en suiker zo pittig en zoet als je zelf wilt. Laat de tomaten in een kwartiertje stuk koken en roer het geheel door elkaar. Wanneer de saus op smaak is kan deze over de paprika's worden gegoten en kan de ovenschaal voor 45 minuten in de oven.
De paprika's kunnen gegeten worden met rijst of aardappelen.